Janja Vidmar: Bucka

Pobjednica izbora za Knjigu ljeta 2010. u Gradskoj knjižnici Zadar:

Odriču li se neke djevojke hrane radi vitke figure ili se iza toga skriva nešto ozbiljnije – zatvorenost, osobni problemi, bolest? Razlozi za poremećaj u prehrani i put iz začaranoga kruga zamršeniji su nego što smo spremni priznati.

“Bucka ” je ispovijest 15-godišnje Dunje koja je opsjednuta svojom debljinom. Ispod površne opsjednutosti krije se čitav niz dubljih problema, većinom obiteljske naravi jer Dunja može uspostaviti kvalitetan kontakt s majkom samo kad su u pitanju kile i dotjerivanje… No, stvari postanu još gore kad djevojčica zakorači u svijet manekenstva…

Ima li koji slobodan primjerak knjige provjeri ovdje: Katalog knjižnice.

Jedna misao o “Janja Vidmar: Bucka

  1. Ova knjiga govori o životu Urše Klančnik-Mušič koja se izgladnjuje kako bi ugodila svojoj nemarnoj majci kojoj,nažalost,uopće nije stalo do svoje jedinice. To izgladnjivanje koje se opisuje od prve stranice romana dovodi do bulimije i anoreksije čiji je rezultat skoro pa i smrt glavne junakinje. Šokiralo me kako neki ljudi,a danas ih je nažalost sve više, teže ka “savršenstvu” te tako ugrožavaju svoje zdravlje i svoj život. Danas je mladima sve nametnuto; moraju nositi ono što je “in”,moraju izgledati kao “slavne face”, inače nisu u trendu te su tada “zaostali.” To je žalosno jer zbog toga mladi imaju manju šansu kreirati vlastiti stil,vlastito mišljenje, vlastiti pogled na život čiji smisao sigurno nije izgladnjivanje kako bili bili u trendu i kako bi bili “zgodni” i na jadan način poželjni. Poruka ovog djela je i da mladima i djeci najveću podršku trebaju pružiti roditelji koji trebaju usmjeravati svoju djecu i dovesti ih na pravi put. Pokazati im prave životne vrijednosti koje nisu nužno vezane za nečiji izgled, nego da je najvažnija čovjekova unutarnja ljepota koja se nalazi unutar svih nas te da bi ona trebala biti putokaz našeg života.

    Roman je zaista potresan jer glavna junakinja ima krive poglede na život zbog utjecaja njezine majke i nemara njezina oca kojima je posao ili pobjeda na nekom natjecanju važnija od sudbine vlastitog djeteta.
    Spisateljica kroz ovaj roman želi spriječiti ovakve situacije u stvarnom životu,želi poručiti što je zaista važno djeci i svim ljudima,a to je-ljubav.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s