Cory Doctorow: Mali brat

Marcus Yallow ima 17 godina, ali već zna kako nadmudriti sistem. Superioran haker, zabavlja se ismijavajući nadzorni sustav u svojoj srednjoj školi, no kad ga nakon terorističkog napada na San Francisco pripadnici Ministarstva domovinske sigurnosti uhite i izlože brutalnom ispitivanju, ulog u ovoj igri vrtoglavo raste. Jer iz noćne more tajnog zatvora Marcus se budi u svijetu potpunog nadzora – u policijskoj državi u kojoj je svatko sumnjiv, a nitko slobodan!

Što nam to donose nove tehnologije, možemo li ukorak s njima?! Svijet brzog napretka informatičke tehnologije ne znači samo savršenu novu igricu…
Kako biste se vi osjećali da u svakom trenutku netko zna gdje se nalazite, što radite, kako razmišljate? A kako se Marcus snašao u toj novoj državi?

Ima li koji slobodan primjerak knjige provjeri ovdje: Katalog knjižnice.

5 misli o “Cory Doctorow: Mali brat

 1. ,,Mali brat” je nadasve neobična knjiga a time i jedinstvena. U isti mah govori o terorizmu,informatici,obiteljskim i državnim problemima,ljubavi… Mislim da su opisi raznih kompjuterskih programa predetaljni :/ i da su malo sažetiji pobudili bi dodatnu znatiželju čitatelja umjesto zbunjenosti. A što se tiče same radnje ove knjige 🙂 mislim da se Marcus prebrzo upustio u dublju vezu sa curom. Dok sam čitala onaj dio s mučenjem i zatvorom prožimao me neki čudan osjećaj straha kao ,,Zar ovo postoji?!" 😮

 2. Kada sam počela čitati knjigu Mali brat mislila sam da se radi o malom bratu,a ne o terorizmu,ljubavi,tehnologiji….Oni svi opisi svakakve tehnologije me zbunjuju i da ih ima malo manje knjiga bi bila savršena.I još nešto:kako je ministarstvo domovinske sigurnosti mučilo Marcusa bilo je GROZNOOO!!!!!

 3. Ova knjiga je bila vrlo intrigatna i zanimljiva za čitanje, jer u ovo vrijeme kad se svi zamaramo fantastikom, i različitim besmrtnim likovima, ovdje se priča o životu i to o pravom životu u kojem napredna tehnologija ne predstavlja samo napredak čovječanstva nego i opasnost i povredu privatnosti. Neka prava, osnovna ljudska prava na privatnost i dijeljenje informacija su zanemarena jer u ovom svijetu je svatko sumnjiv i pogotovo se u izvarednim događajima pokažu oni pravi zaostatci koje nam ostavlja tehnologija. Ni sami nismo svjesni, kako nas netko može na različite načine pratiti te da sada, ne za deset, dvadeset ili trideset godina nego već sada je situacija likova u knjizi moguća, iako nam se sada u udobnoj fotelji ne čini tako. Ali ova nas knjiga ne samo upozorava, već nam govori o mladosti, o buntu, o ljubavi… Govori nam o tome kako naša razmišljanja nisu glupa i da katkad mi nismo samo adoloscenti koji se prave buntovnicima. Katkad zaista možemo biti u pravu i zaista jesmo u pravu. I to je dobro. 🙂 Što se tiče Marcusa i Ange, zaista su malo ubrzali, malo puno, ali oni su ipak sedamnaestogodišnjaci, gotovo punoljetni, pa je to vjerojatno nekakvo opravdanje. Što se tiče velikih informatičkih opisa, priznajem da su ona malo zbunjujuća i da bi bilo lakše bez njih. Ali ipak, ovako ćemo i nešto naučiti. Tako da mi to i nije bio veliki problem. Knjiga mi se jako svidjela, jer je drukčija i preporučujem ju. 😉

 4. Čitajući ovu knjigu ,nisam uspjela dokučiti odakle je spisatelj izvukao naslov.
  Knjiga nije loša,ali nije ni odlična. Prosječna je.
  Informatički opisi mi se uopće nisu svidjeli jer sam dosta vremena pokušavala odgonetnuti njihovo značenje,makar mi nije baš pošlo za rukom.Većinu vremena sam ostala zbunjena. Smatram da je pisac stvarno pretjerao s tim opisima.Također stvarno mi nije jasno kako ministarstvo može pomislit da je Marcus terorist.
  Postoji velika razlika između teenagera zaluđenog tehnologijom koji se katkad zna našaliti sa sustavom i terorista.

 5. Ovu knjigu sam pročitala prije nekog vremena i ne bih ti mogla detaljno objasniti naslov, ali mislim da je to povezano s njegovom mrežom, X-net, u kojem se e-mailu spominjao mali brat…. Tako nešto… Ali mislilm da je zanimljiv odabir, bar nas malo zaintrigira, xD… Što se tiče informatičkih opisa, oni su zaista mana, ali nisu tolika mana, da bismo mogli zanemariti ostatak knjige. Pa tužno je znati da se djeca njegovih godina zaista mogu naći među teroristima i da je zaista rijetko (bar koliko ja znam) da djeca bez neke veće informatičke naobrazbe mogu znati toliko o računalima da mogu sastaviti svoj laptop i to je vjerojatno jedan od razloga zašto je MDS posumnjao na njega. No to nije nikakvo opravdanje za njihove postupke, nikako. To je samo motiv, koji je opet nedovoljan i oni su trebavi provesti istraživanje (sudski postupak), ali nisu… Oni su išli protiv ljudskih prava, što bi im možda netko mogao i zanemariti ako se radi o “pravim” teroristima, ali ovako zasigurno ne. Ovo nam je jedna opomena o tehnologiji i ova nas knjiga tjera da se zapitamo o našoj sigurnosti, i mislim da je vrijedi pročitati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s