Jean-Claude Mourlevat: Rijeka koja je tekla naopačke

Tomek, 13- godišnji dječak bez roditelja, vodi dućančić u svom selu. Jedne večeri na vratima se pojavljuje djevojka čije će ga tužno lice potaknuti da krene u potragu za čudotvornom rijekom…
Tako počinje putovanje na kraj svijeta, kroz niz fantastičnih mjesta koja skrivaju razne kušnje i smrtne opasnosti… No, što je to prema mogućnosti da Tomek zbog tajanstvene djevojke nađe izvor vječnog života, koji nitko nikada nije vidio ;)?!
Zašto je Hanna tako jako željela naći izvor? Doznajte to u priči o njenom neobičnom odrastanju :)!
A tu je još i pregršt drugih zanimljivih priča koje pričaju drage osobe što ih Tomek upoznaje na svom putovanju…

Što biste vi učinili da nađete izvor vječnog života, napili se ili ne?

Ima li koji slobodan primjerak knjige provjeri ovdje: Katalog knjižnice.

10 misli o “Jean-Claude Mourlevat: Rijeka koja je tekla naopačke

 1. Ova knjiga ima mnoge odlike koje bismo mogli promatrati kao vrline i mane. Ova knjiga sadrži mnoštvo opisa čarobnih i bajkovitih mjesta na koje su dvoje djece stigli kroz svoje pustolovine. Nije uopće realistična, ali to joj je i poanta. Bijeg iz stvarnosti na putovanje do rijeke Qjar. Likovi su simpatični i smatram da je ovo djelo opisano iz dječjih očiju. Način razmišljana likova i njihovi postupci pomalo su djetinjasti čak i ako pričamo o odraslim likovima. Kroz knjigu prolazimo u šarenilo boja i mirisa. Knjiga je lijepa, ima svoje vrijednosti, ali mislim da bih bila više očarana da sam mlađa no sad i zato bih ovu knjigu preporučila mlađima od sebe. O ljubavi i hrabrosti i mnogim drugim osobinama je pričano iz potpuno drukčije perspektive no moje. No to ne umanjuje vrijednost ove knjige, uvijek ću gledati na ovo djelo sa osmijehom i melankolijom koju osjećam kada razmišljam o svom ranijem djetinjstvu.

 2. Ova knjiga iskreno na prvi dojam mi se donekle svidjela.Knjiga je lagana,
  opuštajuća,zabavna ,ali je knjiga samo za jedno čitanje. Uopće nije uzbudljiva i kraj se nakon
  20-ak stranica mogao pretpostaviti.
  Sama ideja knjige je super,ali ne sviđa mi se kako je izrealizirana.
  Smatram da je pisac mogao puno više pažnje posvetiti starom Ichamu ,i da nije trebao brzati s radnjom.Također smatram da se pisac puno više mogao posvetiti opisivanju krajolika rijeke Ojar,jer ja sam htijela doznati kako ona i okolina koja ju okružuje izgledaju.
  Moj zaključak je da je knjiga dobra za čitanje jedam put.
  Također na knjizi piše da je od 11 do 15 godina,ali iskreno meni se čini kao knjiga za još mlađi uzrast.

 3. Mislim da se možeš žaliti na mnogočemu u ovoj knjizi, ali opisi su takva odlika da ih se jednostavno ne može kritizirati. Možda si ti žudjela za još, knjiga je relativno kratka. Ne čitam knjige često više puta, valjda se bojim da se ne bih jednako osjećala kao pri prvom čitanju. Vjerojatno se neću vratiti čitanju ove knjige, ali svoj maloj djeci koju poznam bih ju preporučila. A u vezi ograničenja godina i ja bih ju preporučila mlađima.

 4. Ma da ali knjige koje posebno volim,uvijek mogu pročiati i nikad mi neće dosaditi.
  Npr. zadnji dio Harry Pottera pročitala sam 10 puta i još mi nije dosadio iako ju skoro znam na pamet,a ova knjiga jednostavno nema “ono nešto” što bi ju činilo privlačnom našoj dobi ili uzbudljivom.I definitivno mislim da su ovu knjigu trebali staviti na natjecanje za knjgu ljeta od 8 do 12 godina.

 5. Ne moram uvijek pisati romane-komentare. Ako se ti vraćaš na čitanje mnogim knjigama, a ovoj ne, zbog razloga koje smo već raspravili i ako bi preporučila ovu knjigu za natjecanje 8 do 12, zašto bih se protivila i raspravljala, kad se većinski slažem? 😉 😀

 6. Knjiga mi se jako svidjela !!!!! 😀
  Divim se autorovoj maštovitosti, jer je u knjigu nije uvrstio tipična stvorenja iz fantastičnih romana. Nećete naići na vile, patuljke, vještice, divove, sirene, kentaure, zmajeve, a niti vukodlake, vampire, mutante… Ali ćete se zato upoznati sa dvanaestometarskim medvjedima, Parfimerima, vjevericama-voćkama, mravima koji hodaju unatrag, polu-pticama polu-ribama koje plivaju zrakom i još mnogim drugima.
  Ne slažem se s Bella’s nudger da je ovo knjiga za samo jedno čitanje jer sam ju ja već pročitala dva puta te mi je i dalje super.
  Najdraži lik mi je…. pa zapravo svi :mrgreen: ( i Tomek i Hannah i Marie sa svojim magarčićem i Parfimeri i Priljepak… 🙂 jer su svi tako dobri, dragi, veseli te hrabri).
  Jako mi se svidio dio o tome kako Parfimeri čitaju onima koji zaspu zbog opijajućeg mirisa cvijeća sve dok ne pronađu njegove riječi za buđenje. To je tako pre-teško otkriti, a oni se ne obeshrabruju već ustrajno čitaju mjesecima i godinama ako treba da bi probudili putnike koje nikada do tada nisu vidjeli, a onda kada se probude ne traže njihovu zahvalnost već im nastavljaju pomagati kako god mogu i drže ih svojom braćom.
  Dio o tome kako Perfimeri rade parfeme sa mirisima koji podsjećaju na nešto ili potiču na razmišljanje o tome ( npr. Mahovina na šumskom tlu ili Prve kišne kapi na jezercu ili Vjenčanje na brijegu) je jako sličan jednoj igri koju sam ja smislila i koje sam se igrala kad sam bila mala. U njoj sam proizvodila sladolede sa različitim okusima koji su također podsjećali na razne stvari od sve moguće hrane do nekih skroz neobičnih kao Jutro u pustinji i sl. ( malo neobično da autor i ja imamo tako sličnu maštu 😮 , rekla bih da sam možda njegova reinkarnacija, ali čovjek još nije umro pa sumnjam da je to moguće 😀 ).
  Jedino što bih promijenila u ovoj knjizi je to da bude malo duža ili bi recimo mogla imati nastavak (jer se ne želim rastati sa ovim likovima, bar ne još 😦 ).
  Također bih voljela da se na temelju ove knjige napravi film iako sam svjesna da to baš i nije jednostavno 😦 zbog vrlo maštovitih elemenata ( sama rijeka koja teče naopačke ili bilo koje od već navedenih izmišljenih bića).
  ZAKLJUČAK: Knjiga je fenomenalna i morate ju svakako pročitati!!!!!! 🙂 😉 😀 :mrgreen:

  • Oprostite, na početku imam jednu “tiskarsku” pogrešku: “Divim se autorovoj maštovitosti, jer (je) u knjigu nije uvrstio tipična stvorenja iz fantastičnih romana.” Ovo “je” je nepotrebno.
   Hvala na razumijevanju! 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s