Nada Mihelčić: Bilješke jedne gimnazijalke

Dubravka Težak napisala je u pogovoru:

Roman na zanimljiv način opisuje sudbinu nadarene djevojčice kojoj roditelji stradavaju u prometnoj nesreći, te ona započinje životnu borbu svojim snagama, uz podršku udaljenog brata. Brat Luka rano shvaća kako ne treba prepustiti drugima da ti određuju sudbinu, nego treba spoznati zakonitosti vlastitoga karaktera i potražiti mogućnosti za autentičan život. Djevojčica sportom ubija žalost, dobrom voljom prekriva neiskustvo, vedrinom i neslomljivošću ustraje u svojim nastojanjima da drži korak s ostalima koji žive u neokrnjenim obiteljima i da ostavi privid kako i ona živi na način usklađen s konvencijama koje postavlja društvo. Djelo (…) nudi i nadu kako se mogu, pouzdavajući se u vlastite snage i uz pomoć pravih prijatelja, nadvladati i naoko bezizlazni problemi. Usprkos tragičnim događajima, čitajući roman često ćemo se i nasmijati. Duhovita konverzacija i dinamika pripovijedanja daju živost tekstu u cjelini…

A kako ste vi doživjeli ovu knjigu i njenu glavnu junakinju – je li ona netko s kim biste se rado družili (zašto)? 

Ima li koji slobodan primjerak knjige provjeri ovdje: Katalog knjižnice.

9 misli o “Nada Mihelčić: Bilješke jedne gimnazijalke

 1. Ovu knjigu bih preporučila svima koji vole preko ljeta pročitati knjigu od koje ne trebaju naprezati mozak niti strepiti što će se sljedeće dogoditi. Ovo je lagana knjiga koja će svakoga bar jednom nasmijati jer obiluje sarkastičnim komentarima glavne junakinje. Glavna junakinja ( kojoj sam zaboravila ime jer sam knjigu davno pročitala) je vrlo zrela za svoje godine te već sama živi jer su joj roditelji poginuli te ima vrlo promišljene postupke oko više,manje svega. Jedina njena vrlo glupa i nepromišljena stvar koju je učinila,bar po meni, je odlazak kod starog obiteljskog prijatelja/susjeda koji ju je doslovno pokušao silovati na večeri koju je priredio za nju. Mislim da je to vrlo nezrela odluka da odeš na večeru na kojoj ćeš biti sama sa starim perverznjakom za kojeg znaš da nije baš ‘čist’ kad ga vidiš kako te promatra jer si ‘naglo narasla i postaješ ženom’.
  Najdraži lik u knjizi mi je brat Luka koji uvijek ima dobre savjete u svim situacijama u kojima se nađe njegova mlađa sestra

 2. Ovo nije uobičajna teen knjiga. Većinom prolazimo kroz temu odrasatnja i razmišljanja šesnaestogodišnjakinje. Neka razmišljanja i opisi su pomalo djetinjasti čak i za te godine, ali kroz knjigu ona je zrela djevojka koja se nosi sa svojim životom. Čudna stvar je ta, da živi sama kod kuće, iako je maljoljetna, ja ne znam koliko to ima smisla i je li to uopće dopušteno. Nije mi toliko neobično da je išla pozdraviti (u svom neznanju) starog prijatelja u parku. Ali ipak je malo čudno, što si i ti primjetila Spencer, da je ona pristala na večeru s njima, iako je zasigurno primjetila čudno ponašanje. No još me više začuđuje zašto nije pobjegla kada je vidjela da je mrak u kući i da je on pripremio svijeće i da su sami. Razlog zašto nisu prijavili policiji pokušaj silovanja je vjerojatno taj da bi onda on tužio Luku. Luka je definitivno moj najdraži lik, ne samo zbog davanja dobrih savjeta svojoj sestri, već i zbog humora kojima ti savjeti obiluju. Zbog načina na koji se on obraća svojoj sestri, zbog načina kako se obraćao profesorima, on mi se čini naopuštenijim i najzabavnijim tipom, iako katkad zna biti opasan. Tu su još likovi njenih prijateljica, Nives i Renata. Nives možemo nazvati njenom prijateljicom, iako ju naša junakinja ne voli, ona se s njom natječe u svemu, i velikoj joj je bio DAN KADA JE NIVES PALA. Renata, iako nije previše opisivana je njena dobra prijateljica. Ne smijemo zaboraviti ni njezinu zaljubljenost u Igora, iako je u početku bila nesigurna, toliko da je bila smiješna, sa svojim fantazijama o djeci s naučalama i zelenim zubima, s njima je sve završilo dobro. Ovo je knjiga u kojoj prolazimo kroz temu odrastanja, prijateljstva i ljubavi u teškim okolnostima u kojima se našla. Knjiga ima nelogičnosti, ali nije loša. Onima koje vole TEEN knjige bih im preporučila za čitanje.

 3. Ovu knjigu sam pročitala prije tjedan dana.
  Knjiga nije loša.
  Ima dosta humorističnih dijelova ,ali ima i dijelova u kojima ćeme se morati zadubiti u knjigu i malo promisliti.
  Jedino što mi smeta kod ove knjige su 2 nelogičnosti koje sam pronašla.
  Prva je da je pri početku Luka rekao da glavna junakinja (čije ime nisam uspjela saznati iako sam nedavno pročitala knjigu.Jedino sam saznala da joj je nadima “Majkla.”) još nema ni 15 godina ,a kasnije da će za 2 mjeseca navršiti 16 godina.
  Druga nelogičnost je veća.Ovu prvu smo i mogli progledati kroz prste,ali ovu drugu stvarno ne mogu.Kako ona može živjeti sama ,a ima samo 16 godina?Također kako nitko kroz cijelu knjigu nije uspio shvatiti da ona živi sama i da se sama brine za sebe.Iako je ona dosta zrela za svoje godine ,isto mislim da nije moguće da se sama brine za sebe.Shvaćam da Luka mora raditi,ali nije mi jasno zašto nije ostao s njom.
  Svijetla točka ove knjige je njen brat Luka,čija su razmišljanja vrlo zanimljiva.
  Svidjelo mi se iako je pametan da Luka se ne prave važan i ne pametuje.Mislim da profesori u školi nisu shvatili koliko je on zapravo inteligentan
  .Knjiga nije loša,ali nije ni odlična.

 4. Knjiga je u svakom slučaju neobična. Slažem se da je malo čudno što ,,Majkla” živi sama,mislim da mogu shvatiti potrebu spisateljice da to bude baš tako i nikako drugačije,jer mislim da si je na neki način dala odušak kako bi Majkla dobila ono što želi. Čudno,znam. Ono sa godinama i nije nelogično jer se Majkla na početku prisjećala dana sprovoda. Prva rečenica je bila o tome kako se ona pribojava sutrašnjeg sastanka u školi jer njezina ,,skrbnica” nije u gradu. Nije mi se sviđalo što spisateljica kroz Majklu tako žustro govori svoje mišljenje bez pomisli da se drugi s njom neslažu. Knjiga mi nije baš dobra. 😦

 5. Ma da ,ali meni je čudno što je Luka otišao na brod i ostavio ju samu .Također mi nije jasno kako njena rodbina iz Makarske je tako lako povjerovala da joj je ona žena skrbnica(ne sjećam se imena) i da je ni jedan put nije došla posjetiti. Stvarno mi je nelogično da nitko nije uspio shvatiti da ona živi sama.Knjiga je solidna,ništa posebno.

 6. Ja sam knjigu upravo pročitala za lektiru i svidjela mi se. svaka čast Krleži, Tadijanoviću, Kolaru i ostaloj ekipi važnih hrvatskih spisatelja, ali ovakvo štivo je nešto što je primjereno za lektiru i što razvija ljubav i naviku prema čitanju. Meni knjiga nije nelogična, jer, ako se pažljivo čita, skuži se zašto ona živi sama, zašto je Luka na brodu i sve te “nelogičnosti.” Što se tiče večere, Majkla je otišla jer voli tog Ivu. On je njen idol. i sama navodi da joj je on kao drugi tata. Također, njen svijet je idiličan, za nju nema zločina pa prema tome, nije ni posumnjala da bi joj on mogao nešto nažao učiniti jer je to “striček ivo.” Ona je zapravo zrela i odgovorna, ali istovremeno je dijete koje na vrlo okrutan način spoznaje kakav svijet zapravo jest. I sviđaju mi se filozofske digresije u koje se upušta – knjizi daju nešto posebno što se ne nalazi svugdje, čine ju boljom od ostale teen literature. Knjiga je pitka i laka za čitanje, ali neki dijelovi stvarno tjeraju čovjeka na razmišljanje.
  Anyway, da ne potrošim pola dana na svoje mišljenje o knjizi, evo ukratko: odlična knjiga koju treba pročitati. 😀

 7. Knjiga je fantastična .Govori o tipičnim zabavnim i dosadnim stranama u životu gimnazijalke no ja mislim da ne bi trebala postati knjgom ljeta jer previše govori o školi!!!Ljeto je vrijeme za opuštanje bez testova!!!!!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s