Alejandro G. Roemmers: Povratak mladog princa

Preporuka kluba čitatelja za mlade Dioptrija:

naslovnica_roemmersPrije pisanja romana, Roemmers se, kako kaže u svojim intervjuima, mnogo pripremao. Pred sebe je postavio nimalo lagan spisateljski zadatak – približiti se svijetu djeteta koje svatko od nas nosi u sebi

Povratak mladog princa zaista je priča o povratku Exuperyevog Malog princa na zemlju samo što je on sada tinejdžer…

Roemmers nas tako vodi na vrući asfalt Patagonije i upoznaje nas s mladićem kovrčave plave kose, kojega pisac-pripovjedač pronalazi kako leži na cesti, iscrpljenog, na rubu života. Podiže ga, položi u automobil, i tada započinje jedno čudesno putovanje.

Dvojica putnika, iznimno različiti po iskustvu i osobnosti, počinju dubok, jednostavan i smislen razgovor propitujući sva ona najvažnija životna pitanja. Putovanje postaje istinski duhovni put, kreće od nevinosti do zrelosti, od svakodnevnog do metafizičkog te od tuge i cinizma do sreće i entuzijazma za život.

Ima li koji slobodan primjerak knjige provjeri ovdje: Katalog knjižnice.

2 misli o “Alejandro G. Roemmers: Povratak mladog princa

  1. Dosta sam davno pročitala ovu knjigu pa se ne sjećam baš najbolje, ali znam da mi se jako svidjela i da je dostojno nastavila meni tako dragog Malog princa. 🙂
    PREPORUČUJEM JE SVIMA , a mislim da ću je i ja ponovno pročitati. 🙂

  2. Nije baš lako domoći se knjiga s popisa, no srećom tu su i druge sjajne knjige, pa da malo i njih komentiram… 🙂 Ovu knjigu nije baš lako pročitati s razumijevanjem. Hoću reći, potrebna je puna koncentracija, ili je barem meni trebala, kako bih točno shvatila što je pisac, tj. mladi princ, htio reći. Ponekad mi se čini da pisac i mladi princ, u nekim trenutcima, malo previše filozofiraju. Tu vidim razliku između “malog princa” i “mladog princa”. U “Malom princu”, princ je sve shvaćao vrlo jednostavno te je sve mogao prikazati i jednostavnim primjerom, koji zapravo ima puno dublje značenje. U “Povratku mladog princa”, pak, princ je često zbunjen, i ponekad mi se čini da se tu i tamo zapetljava u svojim predugačkim rečenicama, kao i pisac u svojem prvom licu. Kraj mi se osobito svidio, kada pisac shvaća da je on taj koji traži odgovore, a ne mladi princ, te shvaća koliko je zapravo sretan.
    Ovo je knjiga koja se čita ponovno i ponovno, i svaki put te nanovo prosvijetli. Baš poput “Malog princa”, i “Povratak mladog princa” krcata je poukama, onim skrivenima i ne-skrivenima, i štivo je koje te tjera na razmišljanje o životu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s