Jacqueline Kelly: Evolucija Calpurnije Tate

Preporuka Kluba čitatelja za tinejdžere od 13 do 16 godina:

nNaslovnica knjige Evolucija Calpurnie TateSvojim prvijencem autorica se obraća svim nadarenim i posebnim djevojčicama u kojima zbog sukoba između očekivanja okoline i vlastitih nada rastu zbunjenost i očaj.

Calpurnija je znatiželjna i pametna jedanaestogodišnjakinja iz dobrostojeće teksaške obitelji, koja je najsretnija  kad s djedom promatra prirodu i skuplja uzorke i jedinke. No od nje se očekuje da preuzme tradicionalnu ulogu žene u južnjačkom kućanstvu: da se utegne u korzet, upregne u kućanske poslove i posegne za ručnim radom.

Knjiga nam otvara pitanje: treba li se boriti za ono što stvarno želimo, a srce nam govori da je ispravno i koliko toga moramo istrpjeti do našeg cilja? Da slutite ispravan odgovor ne sumnjamo, a još vam ostaje vidjeti da li je to Calpurniji i uspjelo!

Ima li koji slobodan primjerak knjige, provjeri ovdje: Katalog knjižnice.

2 misli o “Jacqueline Kelly: Evolucija Calpurnije Tate

 1. Knjiga govori o djevojčici Calpurniji koju djed uvodi u zanimljiv svijet znanosti,ona je oduševljena i zbog istraživanja zapušta ,,važnije” stvari poput sviranja klavira,šivanja i svega što se tada smatralo (19.st) važnim za mlade djevojke. U Calpurniji se odvija vječna borba između onog što želi ona i što želi njezina obitelj,tradicija i običaji. U pokušaju da ,,spasi” Calpurniju od znanosti,knjiga i djeda njezina majka ju podučava kuhanju i vezenju,ali njoj se sve to čini glupim i beskorisnim i sve više osjeća da će morati razočarati majku jer ne želi živjeti kao tradicionalna kućanica,nego se obrazovati i posvetiti onome što voli. 🙂
  Knjiga me oduševila jer je napisana tako vedro i jednostavno,a s druge strane tako stvarno i s vrlo ozbiljnom temom. Pobuđuje interes za znanost (barem meni :)) i pravo je olakšanje nakon školskih lektira ;).

 2. Ovu knjigu sam davno pročitala, no još uvijek ju vrlo dobro pamtim. “Evolucija Calpurnije Tate” me naprosto oduševila. Vrlo je originalna i prikazuje društvo 19.st., dok izbliza proučava jednu cijenjenu obitelj. Svi se ovdje pridržavaju društvenih pravila – dok muškarci uče i zarađuju, žene uz učenje, još i podižu svoju djecu, kuhaju, šivaju, čiste itd. Žene nemaju pravo glasa. Žene se utežu u uske korzete i haljine sa slojevima i slojevima materijala, čak i po najvećoj žegi.
  Dotična obitelj čak posjeduje i sluškinju, ženu koja je dijelom crnkinja (čime je direktno na još nižem rangu) i koja olakšava posao kuhanja i čišćenja gospođi Tate.
  Ipak, djevojčica Calpurnija ima svoja pitanja, pitanja na koja traži odgovore, a shvaća da ona sama ne može na njih odgovoriti. Željnja je znanja, no od nje nitko ne očekuje da uči znanost; ona mora znati čistiti, kuhati, šivati, plesti… Calpurnija daje sve od sebe, i divim joj se kada pokušava kuhati ili plesti, ponovno, jer ne želi razočarati majku, no istodobno je svjesna da ona nikada neće biti poput svoje majke. Ima sreće što, u ono vrijeme, ima nekoga poput svoga djeda, koji u njoj raspoznaje znatiželju i talent te ju podučava. Ona zasigurno nije jedina takva; koliko li je samo talenata potraćeno u tim teškim vremenima po žene i crnce!
  Kraj ovog romana prožet je nadom – tu je nada da će se znanost više podučavati, da će se znanja proširiti, da neće možda zauvijek biti ovako; a Calpurnija će postati znanstvenica te nastaviti otkrivati prirodu oko sebe.
  Svakome, ali baš svakome, preporučam ovu knjigu; nosi u sebi važnu poruku – da nikada ne odustajemo od samoga sebe.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s