Zoran Pongrašić: Djevojčica koja je preskočila nebesa ili Gumi – gumi

Preporučuje Klub čitatelja za djecu Arbanasi:

gummi-gummiMarina ima jedanaest godina i boluje od leukemije. Liječila se u bolnici šest mjeseci, primala mučne kemoterapije, pila puno lijekova, živjela među bijelim zidovima bolničkih hodnika… Liječnici su odlučili da će sada na kućno liječenje. Uskoro bi trebala ozdraviti, no nitko nije siguran hoće li joj se bolest vratiti ili će potpuno nestati. Marina ne želi ići kući – boji se onoga što je tamo čeka i strepi kako će joj biti kad najesen krene u školu…

Budući da je nakon terapije izgubila kosu, ne želi se susretati sa svojim starim prijateljima. Zavlači se u svoju sobu i iz potaje promatra kako njezine prijateljice igraju gumi-gumi. Koliko će vremena proći dok Marina smogne hrabrosti vratiti se životu kakav je prije živjela?! Tko će joj u tome pomoći?!

Možda ti se čini da ova knjiga nije baš za ljetno čitanje, ali pokušaj ipak jer dobra knjiga je dobra knjiga u bilo koje godišnje doba 😉 – moglo bi se reći da ne bira vrijeme baš kao ni bolest :mrgreen:. Hmmm… K tome, Zoran Pongrašić je vrsni pripovjedač koji uspijeva zadržati vedar ton u cijeloj priči i na nekim stranicama nas čak i nasmijati. 🙂 Jezik je tečan, slikovit, a posebno su zanimljivi dijalozi, koji su često puni humora, tinejdžerskog nadmudrivanja i sitnih obiteljskih zajedljivosti…

Ima li koji slobodan primjerak knjige provjeri ovdje: Katalog knjižnice.

2 misli o “Zoran Pongrašić: Djevojčica koja je preskočila nebesa ili Gumi – gumi

  1. Iako nisam pročitala ovu knjigu, tema mi se čini koliko-toliko zanimljiva jer ne obrađuje temu loših vampirskih ljubića nego nešto iz stvarnog života. Dobro, možda ne bi škodilo pisati o sretnijim temama, ali leukemija je izgleda vrlo plodna u književnosti. Zbog tog me podsjetila na Sadako hoće živjeti, lektiru za osmi razred koju smo vjerojatno svi pročitali. Vjerojatno ću i ovu.

  2. Uvijek me rastužio kada djeca oboli od raka ,tumora,leukemije,… jer djeca su mala koliko god djeca tvrdila da su velika. Ona su krhka i oni imaju život pred sobom a ta bolest nekima nosi smrt a nekima tešku i mukotrpnu borbu. Smrtonosne bolesti su teške pune lijekova pa kemoterapija to se ne izdrži lako.Marina je prošla i pobijedila leukemiju . Vidjela je smrt svojih prijatelja i strašila se da je ona iduća no nije bila . Kada je došla kući bila je će lava i zato nije htjela izaći vani cijelo vrijeme je provodila u svoja četiri zida koja su je zbog bijele boje zidova posjećala na bolničke što su je također rastuživalo . Mislila je da neće moći izdržati ljubaznost obitelji pjesmu gumi-gumija no uspjela je . Po mom mišljenju snaga za borbu joj se vratila kada su joj se brat i otac obrijali na ćelavo rada su postali jednaki. Marina je ubrzo otišla kupiti novine pa je srela Ivanu i Sanju koje su bile prijateljski raspoložene prema njoj. Kada je jednom izišla vani ugledala je Nikolu (Nikija) . On je bio njen prijatelj iz bolnice i bila je ludo zaljubljena u njega a j on u nju. Marina ga je poljubila i tada je potpuno nastavila sa životom bez kape na glavi i sa osmjehom na licu. Marina mi je definitivno najdraži lik jer je borac i hrabra je iako se to na prvu ne čini. Ovu knjigu preporučujem svima jer je prekrasna govori o pobjedi protiv smrti na najljepši mogući način.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s