J.J. Johnson: Ova djevojka je drukčija

Žanr: realističan tinejdžerski roman

ova_djevojka_je_drukcijaGlavni lik: maturantica Evie koja misli svojom glavom, čvrsto stoji iza svojih uvjerenja i kad se sve oko nje zbog toga urušava… Inteligentna je, načitana i bez problema argumentima parira profesorima, za razliku od ostale djece, koja kroz školu prolaze ne razmišljajući puno…  Totalno je zaljubljena, ali nije zbog toga izgubila glavu i prestala razmišljati… Glavni joj je moto: ova djevojka je drukčija! Ona nije tip koji samo sjedi i čeka, ona uvodi promjene. Velike promjene. 

Preporučena dob čitatelja: 14+

Ključne riječi: prijateljstvo, svađa s prijateljima, zaljubljenost, odrastanje, prvi intimni dodiri, prihvaćanje drukčijih, odgovornost za ono što činiš…

Što ovaj roman čini drukčijim od ostalih teen romana? Njegovi likovi, malo drugačiji pogled na tipične tinejdžerske probleme odrastanja i poruke koje nosi o nonkonformizmu, aktivizmu, borbi za svoja prava i socijalnu pravdu, (zlo)upotrebi moći… a sve to nenametljivo i blago kroz uzbudljivu priču o srednjoškolskoj svakodnevici

Što čekaš?! Provjeri ima li koji slobodan primjerak u Knjižnici i trk po knjigu!

Predstavljanje knjige završavamo jednim od nadahnjujućih citata kakvima započinju poglavlja u knjizi:

Zurite. Tako obrazujete oči. Zurite. Zabadajte nos, slušajte, prisluškujte. Umrite doznavši nešto. Ne ostajete ovdje dugo.

Walker Evans, fotograf, 1903. – 1975.

Nama se jaaako svidjela Evie, a tebi?

 

5 misli o “J.J. Johnson: Ova djevojka je drukčija

  1. Svidjela mi se ova knjiga, zanimljiva je i poucna. Kada je jedom uzmesu ruke neces je moci ispustiti! Prepusti se i uzivaj u knjizi!

  2. Ova knjiga te tjera da razmišljaš, da učiš o sebi, da ojačaš! Eva je zbilja drukčija. Vrlo inteligentna, ističe se, što joj je i cilj, ali samo zato da bi postigla druge, veće ciljeve, poput poboljšanja škole, očuvanja prirode. Ista je kao i njena majka, koja se također bori za iste ciljeve, i podupire ju.
    Nakon što je provela niz godina okružena svojim najdražima koji su ju tjerali da razmišlja svojom glavom i bude revolucionarka kad god misli da je potrebno, stigla je u neki sasvim drugi svijet, gdje postoji autoritet i hrpa nerazumljivih i za nju nelogičnih pravila, gdje se uglavnom ne buni i gdje svi sve uzimaju zdravo za gotovo, što je njoj neshvatljivo. Ona to pokušava promijeniti snažnim argumentima i ustraje unatoč raznim neuspjesima. Važna podrška su joj na prvom mjestu majka, a zatim njezini novi prijatelji Rajas i Jacinda. Također joj je veliko novo otkriće i podrška njezina nova ljubav koju je pronašla u Rajasu, no zbog novog iskušenja proizašla je svađa sve dok to Rajas nije ispravio javnom isprikom, sva sreća, jer su stvarno dobar par. 😛 🙂
    U međuvremenu je bilo još jedno nesretno razdoblje za Evu, kada je svojim očigledno neuspješnim djelovanjem kao posljedicu dobila svoju nepopularnost, ali ne i samo to – mnogi su ju mrzili misleći da upropaštava školu… Ona je to dobro ispravila shvativši da je bila sebična i slijepa kada je sama djelovala, umjesto da potiče i druge da djeluju, bude im inspiracija i poštuje demokraciju – naime, nesvjesno je sama svoje mišljenje stavila na prvo mjesto, naspram drugih. Na kraju se sve lijepo i romantično i dirljivo završilo za sve… Na neki način me i čudi što je cura poput Eve dijelom i romantična, ne znam zašto… Uglavnom, meni se knjiga JAKO svidjela a nadamse da će se i vama isto tako svidjeti, ako ne i više! ;D

    • mene je na prvu također šokiralo sto je Evie romantična duša , ali smatra da svaka cura u sebi želi da se osoba koju voli bori za nju i da je spremna žrtvovati sve radi nje , to je najveća izjava ljubavi.Rajas me također jako iznenadio jer nisam smatrala da je u stanju to napraviti pošto ne voli etikiranje pa onda to napravi ispred cijell škole ponosna sam na njega.

  3. Iz ove knjige ću kao iz ostalih ići onom “nije bitno što je pisac htio reći već ono što je rekao tebi” pa tako je meni j.j. johnson rekla da sam i ja drukčija i Jacinda i Rajas i Macie ne samo Eve,svaka čast i njoj i njezinoj neopisivoj hrabrosti za odgovaranje profesorima i svijetu i to je njezina točka različitosti,po tome je drukčija ali kao što i sama na kraju govori drukčiji smo i mi ostali i možemo to biti i to je ono što trebamo biti,ne pratiti trendove(ok ako ti se to sviđa ali stvarno ne trebaš to raditi ako to svi rade)i ti možes biti drukčija ali sad ću dijelom negirat glavnu poruku knjige pa čak i ako nisi drukčija od drugih a to je ono što iskreno ti želis i znaš da je dobro i srce ti tako kaže,go for it girl😊.(ispričavam se dečkima koji čitaju na pisanju u ženskom licu ali i za vas je ista poruka😄)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s