Sonja Smolec: Moja sestra Sarah

Žanr:  fantasy roman o obiteljskim tajnama

Moja-sestra-Sarah-koriceGlavni lik:  petnaestogodišnja Sofia koja se prisjeća vremena kad su se u njenoj kući počele događati neobične stvari, van svake logike i vjerojatnosti.

Preporučena dob čitatelja: 12+

Kad je Sofia imala šest godina, na tavanu je naišla na zaključanu škrinju. Škrinja je pobudila radoznalost, a ono što je u njoj pronašla zauvijek će promijeniti njezin život. Izrezak iz novina, napis iz kojeg se vidi da su njeni tata i mama postali ponosni roditelji blizanki, slika, rodni list na ime Sarah, zlatni lančić s privjeskom. Ostaje iznenađena jer shvaća da se istog dana, kad i ona, rodila još jedna djevojčica, njezina sestra. Ali, gdje je njezina sestra?!

Nakon nekoliko dana djevojčica, unatoč maminoj zabrani, odlazi na tavan. U starom ogledalu vidi djevojčicu. Prva pomisao bila je da vidi sebe, sve dok ju ova druga nije oslovila. Bila je to njena sestra, potpuno jednako odjevena i istog uzrasta. Sofija joj pruža ruku i Sarah izlazi iz ogledala. Od tada, u kući žive dvije identične djevojčice a da to nitko od ukućana ne primjećuje…

Ni sama Sofia ne zna što je točno Sarah, osim da je njezina davno izgubljena sestra. Netko s kim se može igrati, s kim može dijeliti, netko samo njen. No, Sarah ima sasvim drugačije planove. Planove koji se protežu u godine koje će tek doći, kada će Sarah pokazati svoje drugo lice. Svoju mračnu ćud

Mračan svijet iz kojeg Sarah dolazi zahvaća i samu Sofiju. Druženje sa sestrom blizankom ostavlja tragove i na njoj ma koliko se ona trudila ostati „normalna“. Skrivana tolike godine, prešućivana na svim obiteljskim okupljanjima, zatajena vlastitoj sestri… Sarah želi natrag sve ono što joj pripada. A Sofia stoji na putu ostvarenja njezina cilja…

Moja sestra Sarah ima još jednu specifičnost, a to je da je radnja smještena unutar jedne hrvatske židovske obitelji koja ima nešto drugačije običaje i predaje… 

Ključne riječi: mračne sile, fantastika, obiteljski odnosi 

Provjeri ima li koji slobodan primjerak u Knjižnici i trk po knjigu!

4 misli o “Sonja Smolec: Moja sestra Sarah

 1. Napet, zanimljiv i uzbudljiv roman koji ne samo da ces procitati nego i progutati. Trebalo mi je 2dana da procitam knjigu i odusevila me te je preporucujem svima!

 2. Lijepa knjiga,na početku sam se odmah(iako se naslov doima stran s tom “Sarah s h”,bez obzira na domaću spisatiljicu posmislila sam da možda piše priču iz inozemstva)oduševila Zagrebom,ne jer je to Zagreb već jer je samim time nekako priča približena nama,je Zagreb daleko ali opet bliži nego Beechwood Island😁.
  A sad priča,kao malena a pomalo i sad želim blizanku,najbolju prijateljicu,koja je uvijek uz tebe i sve,imam 3 god. stariju sestru s kojom se baš ne slažem i mlađu iako je razlika 9 godina koju obožavam i ona mene,valjda😂.I ona iako nije blizanka je moja mala kopija💖.
  Odmah na početku mi se Sarah nije baš svidjela jer je uzimala “Sofijine” rođitelje,djeda… iako su i njezini ne može samo doći bez objašnjenja,što si ona umišlja!?!?!?
  Ali opet lijepo i od nje i Sofie što su sestre,drže se zajedno,ne odaju…
  Ali kad se vrati Sara ovaj put potpuno ju ne volim što sad hoće,ubiti Sofiu ili malog brata i onda razvojem događaja shvaćam da nije to što sam mislila i sestrinska ljubav pobjeđuje,iako što me uvijek malo malo živcira što se uvijek netko mora žrtvovati,zapravo obje,ali uvijek se jednu zanemaruje bila to mlađa sestra iz “Čuvarica svoje sestre” ili Anna u “Frozenu”,to vjerojatno iz mene govori strana mlađe sestre,koja je uvijek morala nositi sestrine stvari,slušati kako je ona lijepa,divna,krasna…a jasamo štreberica s knjigama ali opet kad o tome razmišlja strana starije sestre shvaćam da žrtva naspram ljubavi koja vlada među sestrama nije ništa i ako će to pomoći tvojoj sestri žrtvovala bi se i više.
  P.s.još jedan djelić kad Sofia kaže kako joj je djed rekao da knjigu prepoznaje po mirisu,to me podsjetilo na moju avanturu Harry Pottera,uvijek kad uzmem te knjige u knjižnici osjetim taj miris i uvijek me vrati u ta ljeta provedena čitajući J.K.Rolling na plažu,Sunce….

 3. Iako se čini kao sasvim jednostavna solidna knjiga, iznenadila sam se kad se ispostavilo da i nije baš toliko jednostavna. Neke detalje treba zaključiti sam, a knjiga je doista neobična. Mislim, radi se o nečem između života i smrti, zapravo o prelasku i o tome koliko je taj prelazak, prema praznovjerju, složen i kompliciran. Dakako, nije to srž romana, već sestrinska ljubav i žrtva.
  U početku mi je bilo jako nepošteno prema Sofiji što je njena sestra tek tako upala očekujući sve, no onda se to obrnulo. Jer s druge strane, ona je sve to – roditelje, pažnju, ljubav – trebala imati oduvijek, potpuno jednaka sa svojom sestrom.
  Dio kada je Sarah prvi put došla svidio mi se jer su bile nestašne i razigrane sestre koje se neopisivo vole, a imaju i puno razumijevanja jedna za drugu. Ipak, u drugom dijelu mi se Sarah nije svidjela. Bila je na prvi pogled umišljena i bahata prema sestri Sofiji. Naravno, kada je Sofija vidjela kako se Sarah odnosi prema njoj, uzvratila joj je istom mjerom, dok su zapravo ona, a i Sarah, bile uplašene i zbunjene, a to su donekle priznale i poistovijetile se tek na oproštaju, u kojem sam shvatila da Sarah zapravo nije tako umišljena i da su njih dvije, blizanke, vrlo slične.
  Djed mi je od početka bio klasični djed, s jedne strane mudar a s druge djetinjast, i na neki način mi se svidio a na neki i nije. Sofijini roditelji su mi se vrlo svidjeli, jer su pametni i razumni, i očekivano uplašeni za svoju kćer koja se odjednom počela tako čudno ponašati.
  Oproštaj je jako tužan i dirljiv, osobito na samom kraju kada je Sarah zaista zauvijek otišla a Sofija napokon postala svjesna toga. Roman se polako ali sigurno komplicira i postaje sve napetiji, te ju preporučujem svakome. XD

 4. Očekivala sam da će se u knjizi raditi o odnosu dviju sestara,o čemu se i na neki način radilo,samo što je jedna živa,a druga ne.Sarah je,kada j prvi put vidjela Sofiju,bila ozbiljnija od nje,iako zaigrana.Mislim da nije imala loše namjere i bilo je smiješno to kako su se mjenjale koja će biti Sofija.Sarah nije mislila da će,za prelazak u onaj svijet,trebati ubiti Aarona ili Sofiju,nego da će otići u šumu pomoći joj.Sofija to nije odmah shvatila te je zamrzila Saru.Kada ju je vidjela u susjednoj kući,problijedila je.Mislila j da nikad više neće vidjeti Saru,ali bila je u krivu.Sarah dade Sofiji liku u koju ona slučajno uđe te mora naslikati nešto da se vrati.Kada je bila zarobljena u slici mi je bio omiljeni dio jer je morala upregnuti sive stanice da izađe.Također mi je omiljeni dio najava za rođenje Aarona jer pokazuje da su Sofijini roditelji prešli preko smrti njhove kćeri i da kreću dalje.U knjizi mi se nije svidjelo to što se jako često spominjalo da je Sofijina obitelj židovskog podrijetla,jer i oni su ljudi kao i kršćani te mislim da je spisateljica pridodala veliku važnost tome.Knjiga je super i jako mi se svidjela.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s