Ivana Guljašević: Neprilagođena

Žanr:  realistična duhovita teen proza o prijateljstvu i ljubavi

neprilagodjenaPreporučena dob čitatelja:  12+ 

Glavni lik:  Maja koja kreće u prvi razred srednje škole… novi razred u novoj školi u novom kvartu i u novom gradu… u situaciji koja Maji nije nimalo nova… žao joj je samo što zbog toga nije uspjela pronaći najbolju prijateljicu, onu jednu posebnu s kojom može komunicirati pogledom i kojoj može povjeriti svoje tajne… 

Maja vjeruje da ako do kraja osnovne škole ne stekneš prijatelja za cijeli život, nećeš nikada. Zato prvi srednje doživljava kao posljednju priliku i predano kreće u svoju misiju… ali njezina potraga ne napreduje onako kako je zamislila. Čekaju je mnoga iznenađenja. Neka neugodna, a neka vrlo ugodna…

Ivana istovremeno piše s lakoćom crtača stripa koji sažima svijet u okvire stripovskih tabli i s pronicljivošću pjesnika.
… duhovita i dinamična knjiga koja se ne ispušta iz ruku dok je se ne pročita od korica do korica.

citat iz pogovora prof. dr.sc. Anite Peti-Stantić

Roman Neprilagođena osvojio je književnu nagradu “Anto Gardaš” za 2014. godinu. Baš kao što je njen roman Moja slavna prijateljica osvojio nagradu “Mato Lovrak” za najbolji dječji roman u 2013. godini, ali i titulu knjiga ljeta 2014. na našem blogu 😉 . Baš nas zanima hoće li i Neprilagođena uspjeti osvojiti titulu knjiga ljeta! 🙂

Provjeri ima li koji slobodan primjerak u Knjižnici i trk po knjigu!

3 misli o “Ivana Guljašević: Neprilagođena

 1. Jako zanimljiv naslov me još i prije ovog popisa za knjigu ljeta 2016 potaknuo na čitanje i drago mi je, jer knjiga je zaista odlična i zabavna. Glavni lik, Maja, jako mi se svidjela zbog svoje tvrdoglavosti i odlučnosti u tome da pronađe svoju najbolju prijateljicu, iako smatram njezin stav i način traganja za njom lošim. U krivu je što se tiče toga da najbolju prijateljicu pronađeš samo u osnovnoj. Meni bi najlogičnije bilo u srednjoj, jer se tada uglavnom nađu slični ljudi. No, to ne mora ništa značiti jer prijatelji, najbolji i oni drugi, pronalaze se tijekom cijelog života. Također, oni se pronalaze slučajno. Maja pokušava silom, u očaju, steći prijatelje tražeći neku slobodnu aktivnost koja bi joj pristajala. Eto još jedan dokaz da se prijateljstva događaju slučajno, jest taj što je, upravo tragajući, između raznih izvanškolskih aktivnosti, pronašla svog najboljeg prijatelja, koji mi se usto jako svidio zbog svoje duhovitosti.
  Majin tata, slikar, nije mi se svidio u početku zbog svojeg ustrajanja u redovitim preseljenjima ne misleći za druge oko sebe, a ni njezina mama mi se dijelom nije svidjela jer se u svemu slaže s njim i dopušta mu to, također ne misleći na svoju kćer sve do zadnjeg trenutka, kad ga je ipak uspjela nagovoriti da ostanu tom gradu pomislivši na svoju kćer. To stvarno i jest bio zadnji trenutak jer se Maja trebala upisati u srednju školu, a mogu i misliti kako bi to stalna preseljenja iz jedne u drugu srednju školu utjecala na njeno školovanje.
  Najviše mi se svidio kraj, koji je stvarno izvrsno osmišljen i napisan tako da se Maja upravo prvi puta kročeći u novu, srednju školu, “sudarila” sa svojom budućom najboljom prijateljicom, čiji je život, također ispunjen stalnim preseljenjima iz grada u grad, preslika Majinog života.
  Mogu još samo reći da je knjiga stvarno izvrsna i prepuna humora, poput savršene ljetne knjige, te ju svakome preporučujem!

 2. Knjiga je urnebesno smiješna jer Maja je jako usamljena radi neobzira njezinih roditelja, koji žive u svijetu gdje njihova kći nema pravo glasa što je jako bezobrazno. Nekako su se popravili i ostaju u grad do kraja Majine srednje škole. Maja je toliko željela naći prijateljicu da je otišla u Centar(ne sjećam se kako se zove) gdje ne uspijeva naći BFF, ali si nađe dečka. Na kraju BFF nađe u srednjoj, i to potpuno slučajno i neočekivano.

 3. Tema ove knjige vrlo je zanimljiva. Djevojka Maja koja pohađa 8. razred osnovne škole i traži najbolju prijateljicu. Naizgled, njezin je život vrlo zanimljiv: često se seli pa tako i puno putuje, kako puno putuje često mijenja škole i upoznaje mnogo ljudi, njezin tata je umjetnik…, ali ona je često usamljena jer nema najbolju prijateljicu s kojom će podijeliti svoj smijeh i svoje suze. Možda je razlog što ona nema najbolju prijatejicu taj jer se ona često seli iz hirova njezina oca. Naime, ona daje sve od sebe da ju pronađe. U novoj školi ju nije pronašla (jer su svi već bili “zazuzeti”, tj. već su imali najbolju prijateljicu), pa se upisuje na razne tečajeve ne bi li ju pronašla. Usput, sasvim slučajno upoznaje dječaka Bruna koji ubrzo postaje njezin dečko i daje joj “savjete” što se tiče pronalaska najbolje prijateljice koja će biti samo njena. Do kraja osmog razreda ne uspijeva pronaći najbolju prijateljicu, ali joj to prvi dan prvog razreda srednje škole polazi za rukom.

  Ne slažem se s Majinim ocem da se svakih nekoliko mjeseci treba seliti jer on uopće ne pita Maju za mišljenje što se tiče selidbe. On ne znada Maja treba prijatelje i da bi bilo bolje da negdje ostaju duže da se njegova kćer može uklopiti u okolinu i upoznati je… Knjigu preporučujem svima zato jer mi se jako sviđa i neobična je. Prava razbibriga za uživnciju u hladu tijekom ljetnih sparina!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s