Marie Lu: Legenda

Žanr:  distopijski roman

Preporučena dob čitatelja:  12+ 

Glavni likovi: Hrabra i samopouzdana petnaestogodišnja June,  čudo od djeteta: rođena u elitnoj obitelji, u najbogatijem sektoru, odgajana je i obučavana za najviši čin vojske Republike. Hrabar i samopouzdan petnaestogodišnji Day, živuća legenda: rođen u sirotinjskom sektoru, postao je najoštroumniji i najtraženiji kriminalac koji se ikada pojavio u Republici. 

Ključne riječi: budućnost, smrt bliske osobe, prijateljstvo, zaljubljenost, izdaja, junaštvo, akcija, požrtvovnost, odanost… 

 U budućnosti koju nam donosi Marie Lu, Sjedinjene Američke Države raspale su se na Republiku i Kolonije, zemlje koje su u stalnom međusobnom ratu. June i Day oboje žive u Republici, ali na njenim polovima: Day među siromašnima koji umiru od posljedica jezive bolesti, a June među bogatima koji si mogu priuštiti ponovno cijepljenje svake godine. Ovo dvoje mladih ljudi vjerojatno se nikada ne bi susrelo da nije bilo jednog događaja koji Junein život prevrće naglavce: njen brat Metias je ubijen, a June je uvjerena da je Day ubojica i baca se u potragu za njim. 

Roman je brz, uzbudljiv, intenzivan i originalan sa zanimljivim zaokretima iz stranice u stranicu – znači, ima sve što garantira da ga nećete lako ispustiti iz ruke 😉 . 

Provjeri ima li koji slobodan primjerak u Knjižnici i trk po knjigu!

3 misli o “Marie Lu: Legenda

 1. Već sam duže vremena htjela pročitati ovu knjigu i sada sam dobila priliku.Knjiga me impresionirala spajajući dva različita svijeta, bogat i siromašan.Juneina odluka za osvetom popraćena njenom hrarošću i odlučnošću me oborila s nogu.Nikad nisam očekivala da će se ona i Day zaljubiti jedno u drugo, ali sve je moguće. Istina o Republici mi ju je zgadila jer to je pregnjusno, čak i za roman. Roman je među mojim favoritima radi svoje napete radnje i borbe protiv zla.

 2. Ovo je jedna od onih rijetkih knjiga koje su me učinile dijelom svoje priče odmah na prvoj stranici. Knjiga je fantastična, i iako sam inače pomalo skeptična prema romanima koji se bave fantastičnom budučnošću, ovaj roman je stvarno odličan. Nažalost, neki elementi su vrlo predvidljivi. Na primjer, odmah sam očekivala da će se likovi dvaju suprotstavljenih strana, Day i June, zaljubiti jedno u drugo. Također, znala sam da u cijeloj priči Republika igra neku strašnu ulogu. Mogu reći, da me opet, ova knjiga podsjetila na knjigu Gemme Malley: Deklaracija. Njezina radnja se također odvija u budućnosti i država ponovno igra ulogu negativca, a tu su i djevojka koja slijedi pravila te dječak koji ih krši, a oni se na kraju zaljubljuju.
  Drago mi je što su Day i June naletjeli jedno na drugo. Sreća u nesreći, jer njihov susret nije bio popraćen sretnim okolnostima. Naposljetku, sve je lijepo završilo, no Republika Amerika i dalje postoji, dakle najveći problem i dalje nije riješen. June je zbog Daya riskirala sve ostalo što je imala, pa tako i svoj status i položaj u sustavu, a bez svog visokog položaja teško će ispraviti nepravdu i laži koje Republika i Elektor podmeću narodu. No, s druge strane, sada su se dva najbriljantnija uma Republike sjedinila i sigurno će nešto smisliti, kako bi izbavili ostale.
  Tess je u ovoj priči sporedan lik, no ja joj se divim. Mogu zamisliti koliko se samo brinula za Daya nakon što je nestao u jednom trenu ni ne osvrnuvši se za njom, a zatim sazna za njegovo pogubljenje. Njegova smrt njoj bi bila poput smrti starijeg brata, budući da se Day za nju brinuo kao za mlađu sestru.
  Nevjerojatno mi je kako je June slijepo vjerovala Republici – Elektoru, zapovjednici Jameson, Thomasu – i to nakon što ih je gledala kako muče i ubijaju ljude. Usprkos tomu što je najinteligentnija i najsposobnija (uz jednu iznimku), nikada nije promislila o onome što govore siromasi i Patrioti, nikada se nije u sebi upitala zašto bi se oni bunili ako je to što govore “laž”?
  Na kraju krajeva, knjigu svakako preporučujem, jer je vrlo uzbudljiva i napeta, i vrijedi ju pročitati.

 3. Knjiga mi se na početku nije baš dopala, ali kako sam je čitala sve više i više jako mi se svidjela. Totalno se uživiš u knjigu, kao da si tamo u središtu radnje. June je tako hrabra i nije dopustila da ju smrt njezinog voljenog brata dokrajči. Također mi se i Day dopao. Iako ga traži Republika on je voljan riskirati svoj život kako bi spasio svoju obitelj. Baš mi se dopalo kada su se njih dvoje, totalne suprotnosti, zaljubili. Iako sam pretpostavljala da će se to dogoditi, opet me je fasciniralo. Knjiga malo podsjeća na Igre gladi, ta kušnja, Republika i pogotovo sektori.
  Knjiga je fenomenalna te je svima preporučujem.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s