Bobbie Peers: Kradljivac luridija

Žanr: avanturistički roman 

Preporučena dob čitatelja: 12+

Glavni lik: dvanaestogodišnji William Wenton posebno talentiran za razbijanje šifri. Kodovi ga fasciniraju i privlače i nema te šifre niti zagonetke koju do sada nije uspješno riješio. 

Takav mu je i djed, čovjek koji je nestao pod sumnjivim okolnostima… 

Ključne riječi: prijateljstvo, pustolovina, kodovi, djed, odanost

William pokušava shvatiti zašto je njegova obitelj prije osam godina bila primorana promijeniti ime i u dramatičnim okolnostima pobjeći iz svog londonskog doma u Norvešku, gdje su prinuđeni na skroviti život ispunjen tajnama i strahom.

Nakon što se razotkrije njegov talent, William postaje tražena roba, a jedini mu je spas u tajanstvenom Institutu, organizaciji koja okuplja najbolje kriptografe i koju je njegov djed pomogao osnovati. Kada zlikovci dođu po Williama spašavaju ga djedovi prijatelji i odvode u čudesan tajni laboratorij prepun nevjerojatnih gadgeta, robota…
No, je li Institut doista njegovo utočište?! William to tek treba otkriti, a usput treba i doznati što se dogodilo njegovom djedu, kamo je nestao i zašto je sa sobom odnio moćni element luridij…

Zanimljiva pustolovina u svijetu šifri, kodova i robota pokazat će nam što je sve jedan dječak spreman učiniti za one koje voli. Napeta priča i brza radnja jamče odličnu zabavu! 

Prije nego požuriš u Knjižnicu provjeri ima li slobodnih primjeraka: katalog.

 

4 misli o “Bobbie Peers: Kradljivac luridija

  1. Glavni lik ovog romana je vrlo nadaren dvanaestogodišnji dječak, koji zna da je pametniji od drugih, no ipak je skroman i nastoji držati se podalje pažnje, iako mu to često teže polazi za rukom. Tijekom zapleta radnje, William se sprijateljuje sa jednom djevojčicom. Primjećujem da je junak ove priče, koji ima gotovo magične moći, dječak, dok mu društvo čini djevojčica, koja mu je na neki način i teta čuvalica.
    Bez obzira na pimjedbu, ova mi se priča zapravo jako svidjela. Fascinantno mi je to kako on jednostavno ne može pobjeći od svog dara ili ga potisnuti. Mislim da je povratak u uobičajenu školu na kraju knjige suvišan, nakon svega što je doživio. Shvaćam da je u trenutku iscrpljenosti William poželio samo da sve bude kao i prije, no nakon što je sva napetost prošla, kako je mogao očekivati takvo što? Svi njegovi prijatelji u običnoj školi (pa čak i oni na Institutu), čak i sam njegov profesor u običnoj školi (i profesori na Institutu), smatraju ga genijalcem. I on sam se nakon ovakvog događaja promijenio i stekao nova znanja, pa kako može očekivati da će se sve vratiti onako kako je bilo i prije?
    Sve u svemu, knjiga je napeta, puna iznenađenja i nadasve uzbudljiva, tako da ju preporučujem svima.

  2. Kradljivac luridija je avanturistički roman. Meni se jako svidija jer je jako zanimljiv. William je na pocetku običan dječak koji lako riješava razne kodove. Kada je još bio mali William i njegov tata su dozovjeli prometnu nesreču. William je uspio preživivjeti jer je njegov djed ukrao luridij iz Instituta i on je ustvari ustvari 49 posto metal zbog kojeg je i preživio. Djed je nakon toga nestao. William je promjenio prezime i preselio se u Norvešku. Kada je William u muzeju riješio Nemoguće. Zatim su mu napali kuću i on je bobjegao. Odveli su ga u Institut. Tamo otkriv istinu. Upoznaje djecu u Institutu. Nakon napada. Na Institut bjezi s ostalima. On i Iscia bjeze. Dalje je sve uzbudljivije ali cu stat radi ostalih čitatelja.😉 knjiga je odlicna i svako bi je triba procitat.❤👍

  3. Kradljivac luridija je fantastična knjiga. Jako mi se svidjela. Knjiga nas vodi u svijet šifri, robota i kodova. I iako sve to izgleda super, taj svijet se sastoji i od zlikovaca koji žele zlouporabiti svijet kodova. Priča je vrlo napeta i ne možeš je prestati čitati. Tako brzo je čitaš da već dok trepneš si gotov sa knjigom. Priča je vrlo maštovita. I iako je fantastična kraj je bio gotov vrlo brzo. Očekivala sam kompliciraniji i zahtjevniji završetak. Po mojim proračunima knjiga je namjenjena mladim čitateljima, no mogu je čitati i stariji. Knjiga je fantastična!

  4. Knjiga mi se svidjela radi njene neobične teme i radnje. Zanimljivo je to što ljudi koji nisu u Institutu ne znaj da je Institut zapravo razvijeniji u tehnologiji od ostatka svijeta. Kada je William upoznao Isciu očekivala sam svakidašnji kraj, da će se zaljubiti. U ovom romanu se Iscia ipak čini poput Williamove druge majke. Roman me oduševio i preporučila bih ga svima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s