Vlasta Golub: O ljubavi, spletkama i svemu pomalo

Žanr:  realistična teen proza 

Preporučena dob čitatelja:  12+ 

Glavni lik:  trinaestogodišnjakinja koja je silno privržena svojim prijateljicama Dori i Nini, potpuno nezainteresirana za mlađeg brata i užasno zacopana u glavnu facu Tibora koji za nju baš i ne mari… Nije valjda baš on autor uvredljivog pisma koje našoj junakinji stiže na Valentinovo?!  

Trebala sam i dalje biti mali sivi miš kojeg nitko ne primjećuje. Kako da ja njima objasnim da je teško svakodnevno odlaziti u školu i biti ono što jesi? Svi grade neku svoju sliku za javnost i ako je i sam ne izgradiš, samo si mali neprimijetni jadnik koji nema život, a ako je izgradiš, izložen si napadima.

Ključne riječi: ljubav, prijateljstvo, bullying, međugeneracijsko razumijevanje,…

Provjeri ima li koji slobodan primjerak u Knjižnici i trk po knjigu!

4 misli o “Vlasta Golub: O ljubavi, spletkama i svemu pomalo

 1. Nekako sam se othrvala mom prvom porivu- da prekinem čitanje – već nakon prve dvije stranice. Jednostavno, prečesta uporaba riječi poput ‘fakat’, ‘kak’, ‘tak’ te sličnih riječi i fraza uzetih iz “mldenačkog” vokabulara ubila je svaku mogućnost da se čitatelj uživi u knjigu.
  Tek druga reakcija na knjigu, što sam dalje čitala, bila je užasnost koliko su neke situacije zapravo česte i u stvarnome životu tinejđera u tom periodu. Ljubavni trokuti, lažna prijateljstva, te nadasve “slika za javnost”… sve je to vrlo stvarno.
  Nikada nisam bila ljubitelj tinejđerskih ljubavnih romana, pa tako i sada. Uglavnom bi mi zasmetalo “društvo” i “poredak” na koje su glavni likovi, tinejđeri, bili naviknuti, jer iz svog iskustva znam kako to zaista izgleda u stvarnom životu.
  Što tiče same radnje, malo mi je zasmetalo što se sve vrti oko Jage. Pored nje, čak mogu shvatiti Nininu ogorčenost, iako ne opravdavam način na koji je ona to pokušala ispraviti.
  Sve u svemu, knjiga mi se nije uopće svidjela. Počevši od vokabulara, preko “djetinjastog” ponašanja do pretjeranog prenemaganja likova. Mislim, Jaga, Tibor, Tina te ostatak njihova društva su tek sedmaši i osmaši, a oni kao da se trude što više nadvisiti jedan drugoga – zašto? Da ne spominjem pankere – Jozu, koji je dva puta pao razred pa više ne ide u školu; te Tomicu, kojemu je normalno svako toliko poljubiti djevojku četiri godine mlađu od sebe…
  Knjigu baš ne bih svakome preporučila, možda tek mlađim tinejđerima, kojima se pouzdano sviđa ovakav žanr.

 2. Meni se knjiga jako svidjela. Jaga glavni lik je sramezljiva tineđerka koja se zaljubila u Tibora. Dora i Nina su njene BFF ali Nina joj na valentinovo podvali ruzno pismo. Zalosno😔. Tomica i Joza su pankeri. Joza je 2 puta pao 1 razred srednje skole a Tomica ljubi svaku koja mu se nade na putu. Ja bih je preporucila mladim tijneđerima.

 3. Knjiga je pomalo dosadna za starije tinejdžere, ali za mlađe bi bila dovoljno dobra. Njezin vokabular je također dosadan i živcirao me. Ova ljubavna priča podsijeća na ljubav u osnovnoj, ali ne i u srednjoj. Da sam možda dijete koje je sedmi razred bi i napisala da mi se svidjela, ali pošto sam starija, knjiga mi se nije svidjela.

 4. Knjiga mi se nije svidjela radi vokabulara, ali i radi toga što se u pravom životu ove situacije uopće ne događaju. To što je knjiga bila završila kao Jagina dramaama uopće nije zanimljivo. Ja i nisam stariji tinejđer tako da bih ovu knjigu preporučila samo onima koji vole zamršene romane.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s