E. Lockhart: Lažljivci

Žanr: realističan roman o obiteljskim tajnama 

lazljivciGlavni likovi: sedamnaestogodišnja Cadence koja priča šokantnu i jezovitu obiteljsku priču u prvom licu. 

Obitelj je svako ljeto provodila na privatnom otoku. Ljeta koja su djeca provodila na tom otoku bila su puna igara, slobode, opuštenosti i zabave… Ili je to bio privid?

Lažljivci su ekipa koju čine Cadence i njeni rođaci Johnny i Mirren, a s njima i obiteljski prijatelj Gat. Jednog ljeta, kad je imala 15 godina, Cadence se zaljubila u Gata. Na kraju tog ljeta Caddy se dogodi neka nesreća, slom živaca ili ju uhvati neka bolest… ona se nikako ne može sjetiti što se, kako i zašto zapravo dogodilo… Sve što zna da je pronađena na plaži, u donjem rublju, a valovi ju zapljuskuju… 

Sada, dvije godine kasnije, ona se ponovno vraća na otok i polako otkriva mračne obiteljske slike, nesuglasice, nezadovoljstva, laži, svađe i prepucavanja… Čitatelj je uvučen u priču, proučava zajedno s Caddy tragove skrivene u ponašanju ostalih članova obitelji…

Preporučena dob čitatelja: 14+

Ključne riječi: prijateljstvo, odrastanje, laži… 

Ovo je jedna od onih knjiga zbog kojih su plakali gotovo svi koji su ju čitali… samo što su neki plakali zbog ganuća i oduševljenja, a neki zbog očaja što je knjiga toliko loša… hmm… e pa baš zato se našla na listi za čitanje i komentiranje ovog ljeta 😉 jako nas zanimaju vaši komentari! 

Provjeri ima li koji slobodan primjerak u Knjižnici i trk po knjigu!

 

 

 

4 misli o “E. Lockhart: Lažljivci

 1. Svidjela mi se ova knjiga,volim Sinclaireove i sve njihove gluposti a u isto vrijeme mrzim njihovo ponašanje(u Sinclaireove ne brojim lažljivce)tu “zatupljenost” s nasljesljedstvom i te roditelje koji ne shvaćaju što njihova djeca žele i kako ih trebaju pustiti da budu sretni upravo sad(jer smatram da i jesu bili sretni bez obzira na njihova “mala” zanovjetanja)a ne briniti se hoće li biti u budućnosti s nasljedstvom jer tko zna hoće li se budućnost i dogoditi????
  Svidio mi se način pisanja i Cadence,naravno da se slažem s njezinim stavovima i sa samim lažljivcima koji su moj životni san,ljetna ekipa,plaža,more….obožavala sam ih😄.
  Svakako očekujem još od Cadence i “ako netko pita kako završava samo ću lagati”.

  P.s.opet omiljeni citat “Moj um funkcionira prema čudnovatim principima”
  -Johnny

  • odabrala si prekrasan citat jer to je zapravo istina hahha. Slažem se da djeca trebaju biti sretna u ovom trenutku jer imaju cijelu vječnost za brigu.

 2. Ovaj roman je pun zapleta i intriga.Ne mogu poreći u nekim trenutcima tijekom čitanja sam bila zbunjena i tek sam na zadnjem poglavlju zapravo shvatila bit knjige.u knjizi nailazimo na četvero djece Johnny,Mirren,Gat i Cadence.Oni predstavljaju jednu družinu istinskih pravih prijatelja od ranog djetinjstva.Svakog ljeta se okupljaju na Beechwoodu , pričaju o svojim snovima,strahovima,..Jednog ljeta dogodila se velika tragedija .Pošto su bile velike svađe u kući,tko će u njoj živjeti,tko ju zaslužuje .Djeca to više nisu mogla podnijeti i odlućili su je zapaliti.Vatra je započela na prvom katu gdje je bila Cadence .Ona je uspjela izaći no ostatak društva nije uspjelo izaći i poginuli su.Cadence je poprimila ozljedu glave i zaboravila je na tu traumu.Kada je došlo ljeto Cadence se nije ničega sjećala no njeno društvo joj je pomoglo ..Johnny s velikodušnošću,Mirren s prijateljstvo a Gat s najvećom iskrenom ljubavlju.Cadence će se zbog požara uvijek kriviti i nikada neće mooći zaboraviti no zahvaljujući svojoj ekipi ona će uspjeti preživjeti. Ovaj se roman vrijedi pročitati jer iako je tužan ima i sretnu notu jer predstavlja ono što je teško naći iskrene prijatelje drugu obitelj.Moram naglasiti da svaki dan trebamo živjeti kao da je zadnji i da sve teške stvari zajedno s prijateljima možemo preživjeti.

 3. Čim sam počela čitati knjigu, ona me naprosto ODUŠEVILA. 🙂 Sva ta zagonetnost, pa idila koja se takvom samo čini jer tu su stalne svađe sestara oko nasljeđa… S druge strane, Lažljivci su se potpuno izolirali, praveći se da ih se to ne tiče i jednostavno radeći što god ih je volja. No, moje se mišljenje naglo promijenilo u zadnjem poglavlju, kada je otkrivena prava istina, ali ne zato je knjiga loša, već samo zato što ja ne mogu podnijeti tužne krajeve… :/ Ne krivim Cadence za požar, svjesna sam da je potrebno više faktora za jednu ovakvu katastrofalnu pogrešku, samo mi nije drago što je sve ovako završilo. Zadnje što ću reći je da se nadam da postoji paralelni svemir u kojem su svi oni preživjeli i nastavili živjeti mirnim životom, kao što je Cadence i zamišljala… Sve u svemu, nakon što mi se tužni kraj slegnuo, shvatila sam da je ovo samo još jedna izvrsna knjiga, među mnogima na popisu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s